Skip to content Skip to footer

Interview met Brigitte Arntz – Bekkentherapie

Brigitte heeft in 2015 haar 3 jarige masteropleiding bekkenfysiotherapie afgerond.

Waarom je keuze voor bekkenfysiotherapie?
“Al meer dan 30 jaar behandel ik bij Fysiotherapie MCN met veel plezier patiënten in
Amsterdam Noord. Na mijn eigen bevallingen is mijn interesse in het behandelen van mensen met bekkenklachten gegroeid. De laatste jaren realiseerde ik mij dat ik iets mistte bij het behandelen van mijn bekkenpatiënten. Door inwendig onderzoek, dat mag als master bekkentherapeut, is het beter mogelijk om een juiste diagnose te stellen en effectiever te behandelen bij een grote groep bekkenpatiënten. Dat was de reden dat ik drie jaar geleden gestart ben met de master opleiding bekkenfysiotherapie.”

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?
“Wij houden ons bezig met het functioneren van het bekken- en bekkenbodemgebied. Mensen met problemen in dit gebied kunnen bijvoorbeeld klachten hebben op het gebied van urologie, gynaecologie, zwangerschap, seksuologie, proctologie (klachten van endeldarm en anus), orthopedie of neurologie. Bekkenfysiotherapie gaat dus over plassen, ontlasten, vrijen, zwangerschap en bevalling. Bij deze klachten spelen beleving en intimiteit een belangrijke rol.

Ook is de samenwerking met de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog, chirurg, kinderarts,
geriater, revalidatiearts, continentie/stomaverpleegkunde en huisarts belangrijk voor tot een blijvend resultaat te komen.”

Wat heb je tijdens de opleiding geleerd?
“Een goede intake, waarbij alle aspecten van de klacht aan de orde komen is heel belangrijk om tot een juiste fysiotherapeutische diagnose te komen. Dit leidt tot een juiste prognose kunnen stellen en de optimale behandeling in te zetten. In de opleiding is ook veel aandacht voor de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen en hoe ik deze in de praktijk toe kan passen. Ook is er veel aandacht voor preventie van klachten en de samenwerking met andere professionals.

Wij hebben vaak te maken met emotioneel beladen aandoeningen. Ik heb op de opleiding geleerd dat een professionele houding, met medeleven voor de patiënt maar ook met gepaste afstand, juist bij deze groep van groot belang is.

Wij voeren vaak gesprekken met patiënten over ‘taboe onderwerpen’ (plassen, ontlasten, vrijen). Tijdens de opleiding is hier uitgebreid aandacht aan gegeven. Daar heb ik en natuurlijk ook mijn patiënten, nu in de praktijk veel profijt van.”

Je had het over inwendig onderzoek. Wat houdt dat in?
“Als master bekkenfysiotherapie ben ik bevoegd (natuurlijk altijd na toestemming van de patiënt) inwendig bekkenbodem onderzoek te doen. Hierdoor is het mogelijk om betere diagnostiek uit te voeren en zo de juiste therapie in te zetten. Ik denk bijvoorbeeld aan biofeedback, electrostimulatie en EMG-registratie.”

Kan je daar meer over vertellen?
“Sinds enkele weken beschikt MCN over de MAPLe. Dit is een biofeedbacksysteem dat de functie van de bekkenbodemspieren in kaart brengt en waarmee ook getraind kan worden. Ik kan nu de activiteit van de verschillende bekkenbodemspieren meten en stimuleren. Ook kan de patient met behulp van feedback het bekkenbodem te ontspannen.”

Wie kunnen er allemaal terecht bij je voor bekkenfysiotherapie?
“Naast de masteropleiding bekkenfysiotherapie heb ik de aanvullende scholing voor het behandelen van kinderen met bekkenklachten afgerond. Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen bij mij terecht voor behandeling. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Voor kinderen tot 18 jaar wordt het uit de basisverzekering vergoed. Fysiotherapie MCN heeft een contract met alle verzekeraars.”