Specialisatie
Etalagebenen (claudicatio)
Claudicatio intermittens
Verder lopen, minder pijn
Je hebt te maken met etalagebenen (claudicatio intermittens): tijdens het lopen word je geconfronteerd met pijn en ongemak, waardoor je dagelijkse activiteiten worden beperkt. De klachten verminderen in rust, maar je wilt weer zonder pijn kunnen bewegen en je normale leven kunnen leiden. Deze symptomen belemmeren je
mobiliteit en kwaliteit van leven.
Zonder gerichte behandeling kunnen de symptomen van etalagebenen verergeren, wat kan leiden tot verdere beperkingen. Ons gespecialiseerde team begrijpt de uitdagingen van etalagebenen en biedt een veilige omgeving waarin je kunt werken aan je herstel!
Stel je voor dat je weer vrij kunt wandelen zonder pijn en ongemak. Je voelt je sterker, energieker en klaar om weer deel te nemen aan het leven. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een pijnvrij en actief leven.
etalagebenen
Vragen over etalagebenen
Wat zijn etalagebenen symptomen?
Deze ziekte veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in uw been. Als u loopt, krijgt u de klachten. Als u stilstaat, verdwijnen ze binnen 10 minuten. Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding.
Kun je genezen van etalagebenen?
Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. Bij de meeste mensen die looptraining doen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig.
Wat voel je bij slechte doorbloeding benen?
Daarbij heb je pijn in je benen. Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust (‘etalagebenen’). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Waar bestaat de behandeling bij MCN uit?
- Looptraining: Onder begeleiding van ervaren therapeuten werken we aan het verbeteren van de loopafstand en het verminderen van pijn.
- Oefentherapie: Gerichte oefeningen versterken de spieren en verbeteren de doorbloeding.
- Leefstijladvies: Aanpassingen in voeding en beweging helpen om de algehele gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen.
- Deskundige Begeleiding: Onze therapeuten bieden persoonlijke begeleiding en ondersteuning om jouw doelen te bereiken.
Bewegen, met name lopen, is van cruciaal belang om de klachten weg te nemen. Looptraining wordt dan ook bijna altijd ingezet bij etalagebenen. Door te wandelen verbeter je de bloedtoevoer in je benen. We raden om liefst dagelijks, maar minimaal 3 keer in week, een halfuur aan de slag te gaan.
Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden.
Hoe ver lopen met etalagebenen?
De meeste claudicatio-patienten hebben een pijnvrije loopafstand van ongeveer 40 tot 250 meter (of meer). Na ongeveer 4 tot 6 weken zal het eerste effect van de looptraining optreden; de pijnvrije loopafstand zal toenemen.
Wat doet een vaatchirurg bij etalagebenen?
Om het bloedvat weer te sluiten kan de chirurg een stukje van uw eigen ader of een stukje kunststof gebruiken. Dit noemen we een patch. Bypass: een bypass is een omleiding langs de vernauwing of verstopping heen. De vaatchirurg kan een omleiding maken van kunststof (vaatprothese) of van een ader uit uw eigen been.
Hoe worden etalagebenen vastgesteld?
Om de diagnose te kunnen stellen, meet de arts uw bloeddruk en doet een lichamelijk onderzoek bij u. Soms zijn er ook nog een paar aanvullende onderzoeken nodig, bijvoorbeeld een looptest. Met dit onderzoek kan de vaatlaborant bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen.
Etalagebenen
Ervaringen bij
FysioMCN
“Al jaren genieten mijn vrouw en ik ervan om samen lange wandelingen te maken op de hei. Maar de laatste tijd werd dit steeds moeilijker voor mij vanwege mijn etalagebenen. De pijn en krampen in mijn benen maakten elke stap een uitdaging, en ik begon te vrezen dat ons geliefde ritueel verloren zou gaan. Met begeleiding begon ik met looptraining en krachttraining om mijn spieren te versterken en mijn loopafstand te vergroten. De pijn werd minder intens en ik kon steeds verder wandelen zonder te hoeven stoppen vanwege kramp. Vandaag de dag genieten mijn vrouw en ik weer volop van onze wandelingen op de hei”.