Met hypnotherapie 74 procent minder last van opvliegers!

Sinds kort zijn de hypnotherapeuten van FysioMCN gestart met de behandeling van opvliegers:

Uit onderzoek van het Amerikaanse NCCAC (National Center for Complementary and Alternative Medicine) blijkt dat hypnotherapie opvliegers met 74 procent kan verminderen.
Maar liefst 85 procent van vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers.
In het onderzoek van het NICCH wordt het resultaat van hypnotherapeutische interventies vergeleken met een controlegroep. De resultaten zijn gepubliceerd in de online versie van het tijdschrift Menopause. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556367/ ).
Gevolgde methode
De vrouwen die hypnotherapie ondergingen, kregen vijf wekelijkse sessies. Met daarin suggesties van koelte, een veilige plek en ontspanning. Daarnaast kregen ze een hypnotische geluidsopname mee voor dagelijks gebruik thuis. Ook de controlegroep nam deel aan vijf sessies – maar dan over gestructureerde aandacht – en kreeg een geluidsopname met informatie over opvliegers.
Alle vrouwen hielden een dagboek bij over hun opvliegers. Daarnaast maakten ze gebruik van een apparaatje dat de frequentie en ernst van de opvliegers opnam. Na twaalf weken rapporteerden de vrouwen uit de hypnosegroep 75 procent minder opvliegers; in de controlegroep was dit 13 procent. Ook de ernst van de opvliegers was beduidend minder in de hypnosegroep, zowel bij de zelfrapportage als de objectieve meetmethode.
Zenuwstelsel
Waarom hypnose de opvliegers vermindert, is niet duidelijk. De onderzoekers van de Indiana University en de University of Texas denken dat de hypnose het functioneren van het parasympathische zenuwstelsel verbetert. Dit deel van het zenuwstelsel wordt ook wel het ‘rust en verwerk’- systeem genoemd. Het parasympathische zenuwstelsel vormt ook de rem voor de ‘vecht en vlucht’-reactie van het sympathische zenuwstelsel en die controleert weer de lichamelijke reacties tijdens de opvlieger als zweten en een verhoogde hartslag.

Neem contact op voor meer informatie.