Skip to content Skip to footer

Specialisatie

Functioneel Neurologische Stoornis (FNS)

FNS behandeling

FNS behandeling door gespecialiseerde
therapeuten

Patiënten met FNS kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen, zoals verlammingen, verminderd gevoel in hun huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed kunnen zien en de meeste patiënten hebben in meer of mindere mate pijn. Op scans is niets te zien. Er is dan ook niets structureel kapot in het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software niet met de hardware.

Vijftien procent van alle mensen die jaarlijks een neuroloog bezoeken, heeft symptomen van FNS. In Nederland gaat het om 85.000 patiënten, waarvan 3000 er ernstig aan toe zijn. Hoewel FNS na migraine de tweede meest voorkomende reden is voor een neurologisch poliklinisch bezoek, zijn er nog steeds veel huisartsen en neurologen die FNS onvoldoende herkennen en daardoor niet juist diagnosticeren en behandelen.

FNS

De behandeling

Fysiotherapie bij functionele neurologische stoornissen (FNS) richt zich op het verbeteren van beweging en functie door:

  1. Bewegingsherstel: Oefeningen om normale bewegingspatronen te bevorderen.
  2. Katalepsie: aanleren van technieken om tremoren, onwillekeurige bewegingen en spierzwakte te verminderen 
  3. Balans- en coördinatietraining: Verbeteren van evenwicht en coördinatie.
  4. Educatie: Begrip van de aandoening bevorderen om angst en onzekerheid te verminderen.
  5. Pijnmanagement: Technieken om spierspanning en pijn te verminderen.
  6. Hypnotherapie

Het doel is om de zelfstandigheid en levenskwaliteit te verbeteren door effectieve strategieën en ondersteuning.
Lees meer op de FNS website

Functioneel Neurologische Stoornis (FNS)

Ervaringen bij
FysioMCN

“Plotseling was Lisa, 10 jaar, verlamd aan haar beide benen en voelde ze ook niets. We zijn enorm geschrokken. De neuroloog stelde na onderzoek vast dat er niets beschadigd was maar er een plotseling probleem met aansturen van haar spieren was en werden we verwezen naar een specialist in FNS bij MCN. We kregen heel goed uitleg, Lisa wilde wel hypnose proberen. Ook leerde ze katalepsie van Azad en kon ze vrij snel al staan. Na een paar weken oefenen en behandeling in de praktijk kon ze weer van alles, zelfs weer tennissen!”

Suzanne (moeder van Lisa)​

Verlamming