COPD

Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar!
Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

COPD is een chronische ziekte en heeft net als vele chronische aandoeningen impact op uw leven. De behandeling vereist een aanpassing van leefstijl zoals het stoppen met roken, eten van gezonde voeding en werken aan uw fysieke conditie.
Hierbij is het ook belangrijk om inzicht in de ziekte te krijgen en behalve het aanvaarden van de beperkingen ook te leren omgaan met deze beperkingen.
Een verandering van de leefstijl kan er ook voor zorgen dat de beperkingen niet of minder snel toenemen!

Hiervoor is het belangrijk dat een team van gespecialiseerde zorgverleners waaronder longarts, fysiotherapeut, diëtist, praktijkondersteuner) huisarts, ergotherapeut en eventueel een psycholoog, intensief met u samenwerken.

De longtherapeuten van MCN, Nihan Bulut-Born en Thiemo Koster, begeleiden u in het omgaan met uw klachten.
U leert beter te ademen in rust en beweging, uw hoesttechniek verbeteren, effectief  te hoesten en uw spierkracht en conditie te vergroten. Hiernaast wordt ook aandacht besteed aan het veranderen van leefstijl (o.a. stoppen met het roken).
Na afloop van de therapiesessies wordt u gestimuleerd door te blijven bewegen in de sportschool of andere beweeginstellingen. In het COPD programma van Fysio MCN wordt u indien nodig door verscheidene specialisten geholpen  (multidisciplinaire samenwerking).

Ria B. : “Sinds ik onder behandeling ben is mijn longcapaciteit verbeterd. Dankzij de betrokken begeleiding  bij MCN is mijn conditie verbeterd en weet ik wat ik moet doen om zo fit mogelijk te blijven!”

Hoe houdt u klachten bij COPD onder controle (www.defysiotherapeut.com) 

Lees hier de folder COPD van MCN