Bekkenklachten

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het richt zich op het voorkomen en het behandelen van klachten binnen het gebied van bekken, bekkenbodem, buik en lage rug bij vrouwen, mannen en kinderen. De klachten in dit gebied kunnen zeer belastend zijn. Het gaat daarbij immers vaak om problemen met plassen, ontlasting en/of seksualiteit.
Veel mensen, klein én groot, schamen zich ervoor, durven niet meer uit te gaan of te sporten. Gelukkig kan er vaak iets aan gedaan worden en/of biedt de bekkenfysiotherapeut hulp in het leren omgaan met deze klachten.

Mogelijke klachten in het  bekkengebied zijn o.a.:
– ongewild verlies van urine en/of ontlasting
– niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
– pijn of zwaar drukkend gevoel in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
– problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem
– bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling;
– begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

mcn_0104
Lees hier het interview met Brigitte.

EVELINE
‘Ik moest steeds vaker een toilet opzoeken en verloor regelmatig wat druppeltjes urine. Soms zelfs een hele scheut. Daardoor ging ik er tegenop zien om uitstapjes te maken. Na 6 behandelingen bij Brigitte begreep ik dat ik niet alleen maar moest oefenen om mijn bekkenbodemspieren sterk te maken, maar juist meer moest ontspannen. Ik hoef niet meer elk uur een toilet op te zoeken en verlies geen urine meer. Met plezier ga ik weer met de trein naar mijn dochter. Dankjewel Brigitte, ik geniet weer van het uitgaan.’